Skip to content
Padlere i Hogga sluser

Telemarkskanalen

Telemarkskanalen er 105 kilometer lang og går fra Skien til Dalen. Kanalen har åtte sluseanlegg og strekker seg over flere store innsjøer. Den østre delen av Telemarkskanalen går fra Skien til Notodden. To kanaler Det vi kaller Telemarkskanalen i dag består egentlig av to kanaler. Norsjø-Skienkanalen er eldst. Den ble åpnet i 1861. Norsjø-Skienkanalen har […]

Telemarkskanalen er 105 kilometer lang og går fra Skien til Dalen. Kanalen har åtte sluseanlegg og strekker seg over flere store innsjøer. Den østre delen av Telemarkskanalen går fra Skien til Notodden.

To kanaler

Det vi kaller Telemarkskanalen i dag består egentlig av to kanaler. Norsjø-Skienkanalen er eldst. Den ble åpnet i 1861. Norsjø-Skienkanalen har to sluseanlegg, Skien og Løveid sluser. Disse slusene forbinder Norsjø og Heddalsvannet med havet.
I 1892 stod Bandak-Norsjøkanalen ferdig etter fem års anleggsarbeid. På det meste jobba rundt 500 mann i kanalanlegget. Det meste av anleggsarbeidet ble gjort med håndkraft.

6 sluseanlegg i Nome

Langs den 17 kilometer lange strekningen mellom Ulefoss og Strengen ble det bygd 14 sluser i seks sluseanlegg. De seks sluseanlegga er Ulefoss, Eidsfoss, Vrangfoss, Lunde, Kjeldal og Hogga. Kanalen strekker seg videre over Flåvatn, Kviteseidvatn og Bandak til Dalen. Disse tre innsjøene kalles samlet for Vestvanna

 

Tilbake til toppen