Skip to content
MS Victoria på vei inn i Løveid sluser

Båtturer på Telemarkskanalen

Den eldste delen av Telemarkskanalen stod ferdig i 1861. Siden da har passasjerer, gods og tømmer blitt frakta gjennom sluser og over vann fra havet til det innerste av Telemark og tilbake. I tekst og bilder, gamle og nye, forteller vi deg om vassdrag, kanal og om smått og stort du kan se og oppleve på en tur på kanalen - med rutebåt eller i egen båt.

Turer med en av rutebåtene er rammen for denne delen av Skiensvassdraget.no. Webben kan brukes som reiseguide når du seiler med MS Victoria eller MS Henrik Ibsen. Den er også et tilbud til skolene i kanalkommunene, som sender elevene sine på kanaltur.

Linker til turene

Til høyre finner du linker til sidene som beskriver kanalstrekningene i ord og bilder. Båtturene “Skien-Dalen” og “Dalen-Skien” forteller om hele kanalstrekningen. Båtturene “Skien-Lunde” og “Lunde-Skien” beskriver den mest brukte delen av kanalreisen, der en seiler gjennom fem av Telemarkskanalens åtte sluseanlegg.

Egen båt

Skiensvassdraget.no er også nyttig om du reiser i egen båt eller padler i kano. Praktisk informasjon om båtreisene finner du på Telemarkskanalen.no.

Tekst og bilder

Webben har informasjon i tekst og bilder om mye av det du kan se og oppleve underveis. Historiske bilder, nye bilder og videosnutter viser utviklingen langs kanal og vassdrag fra fotografiets barndom og til nå. Sammen med tekstene forteller de historien til denne vannveien.

Skien til Dalen

Telemarkskanalen har to løp. Det vestre løpet strekker seg fra Skien til Dalen. Her går MS Victoria og MS Henrik Ibsen i rute fra midten av mai til september/oktober. Hele strekningen eller deler av den er også populær for folk, som vil oppleve kanalen i egen båt. Fra havet hever båtene seg 72 meter gjennom åtte sluseanlegg, og mellom Skien og Dalen er vannveien 105 kilometer lang.

Østkanalen

Det østre løpet går fra Skien til Notodden. Denne strekningen er den eldste delen av kanalen og het opprinnelig Norsjø-Skienkanalen. Den stod ferdig i 1861. Når du er gjennom slusene i Løveid, går turen uten sluser over Norsjø, gjennom Sauarelva og over Heddalsvannet til Notodden.

Tilbake til toppen