Skip to content

Da steindammen i Vrangfoss ble bygd, var den Nord-Europas høyeste murdam. Dammen er 35 meter høy og 21 meter tykk i bunnen. På toppen er den 4 meter bred. Dammen ble bygd samtidig med sluseanlegget, og denne oppdemmingen gjorde at vannstanden i Nomevann steg med rundt to meter. Før var det fosser og stryk her. Da dammen var ferdig, kunne elva seiles uten hindringer til Lunde sluse.

Vanskelig anleggsarbeid

Anleggsarbeidet i Vrangfoss var utfordrende, og byggingen av dammen ble noe av det vanskeligste. Bunnen der dammen skulle reises, viste seg ikke å være fast fjell. I stedet fant anleggsarbeiderne en 9 meter dyp renne fylt av grus. Det ble bygd en bue av stein over renna. Steinbuen skulle bære den svære muren. Arbeidet med kanalen var en av sin tids største, tekniske utfordringer i Norge.

Lenker til artikler om steindammen i Vrangfoss

NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) skriver slik om dammen i Vrangfoss: «Da dammen ble bygd, var den Nord-Europas høyeste murdam. Den er med sine 35 høydemeter Norges høyeste murdam.»

Vestfold og Telemark fylkeskommune skriver dette om dammen: “Etableringen av de to anleggene på slutten av 1800-tallet (…).var av stor betydning for tømmerfløtinga og fremkommeligheten i Skiensvassdraget.”

Tilbake til toppen