Vulkanen Ol Doinyo Lengai ligger i Tanzania i det som heter Afrika-riften. Denne dalen er del av et system av sprekker, som langsomt bryter i stykker den østlige delen av det afrikanske kontinentet.
Karbonatitt-lava
Lavaen som renner ut fra vulkanen Ol Doinyo Lengai, har en helt spesiell kjemisk sammensetning. Vulkanen er en karbonatittvulkan. Karbonatitt-lavaene holder 500 grader Celsius. Det er bare halvparten så varmt som for vanlige lavaer. Når karbonatitt–lavaen strømmer ut, ser den svart ut, men den begynner å bli hvit allerede etter noen timer. Etter at forskerne forsto at vulkaner kan danne kalkrik lava, er det funnet spor etter slike vulkaner flere steder i verden. Men vi må til Afrika for å se en aktiv karbonatittvulkan.
Afrika-tur
Per Bjørn Solvang fra Ulefoss reiste til Tanzania og Ol Doinyo Lengai sammen med regiongeolog Sven Dahlgren og et reportasjeteam fra NRK. Målet var å granske den afrikanske vulkanen og lage et program til NRK-serien «Ut i naturen». Programmet het Vulkanens hemmelighet og ble sendt i 2003. I programmet kunne vi se Ol Doinyo Lengai i aktivitet. Det var de samme prosessene som skjedde i Fenvulkanen for 580 millioner år siden. Dessverre er ikke programmet tilgjengelig lenger, men bilder fra turen viser en aktiv vulkan.