Skip to content

Sundkilen er en fjordarm til Kviteseidvatnet. Den strekker seg fra Kviteseid nye bru og svingbrua inn til Kviteseidbyen innerst i kilen. Kviteseidbyen er kommunesenteret i Kviteseid kommune, som vokste frem i forbindelse med åpningen av Bandak-Norsjøkanalen i 1892. Midtveis mellom Kviteseidbyen og bruene ligger Kvitsund Gymnas. Det er en videregående internatskole eid av Norsk Luthersk Misjonssamband.

Svånaug-steinen

I sundet mellom Sundkilen og Kviteseidvatnet ligger Svånaug-steinen. Mytene forteller at trollkona Svånaug mislikte byggingen av steinkirken (Kviteseid gamle kirke) ute ved fjorden. Hun kastet steinen for å ødelegge kirken. Steinen nådde ikke fram, men ble liggende i sundet. I 2011 dukket det plutselig opp en havfrue-skulptur på steinen. Det er usikkert hvem som plasserte havfrua der.

Travløp

Fjordarmen fryser normalt til noen uker før jul, og isen ligger gjerne langt ut i april. Selv i milde vintre legger det seg solid is her. Det er lange tradisjoner for travkjøring på isen. Midt på 1800-tallet startet organisert travkjøring i forbindelse med Kviteseidmarken. Med enkelte års opphold er tradisjonen holdt ved like frem til i dag. Travkjøringen samler i dag 25-30 hester til kappestrid under den årlige Kviteseidmarken i februar. (Kilde: Wikipedia)

 

 

Tilbake til toppen